Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014


ΠΡΟΣΟΧΗ!...ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Eδώ και μήνες, οι κάτοικοι της γειτονιάς της Μπότσαρη αλλά και των ευρύτερων περιοχών, εκτιθόμαστε σε υψηλής έντασης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία εκπέμπεται από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετηθεί στη ταράτσα του κτιρίου στην οδό Μπότσαρη 66.  Η συγκεκριμένη κεραία είναι παράνομη, καθώς δεν έχει ούτε άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας ούτε έχει δοθεί άδεια από την πολεοδομία ενώ η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν ελέγχεται μέσω μετρήσεων. Κάτοικος ανέλαβε την πρωτοβουλία να νοικιάσει μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και διαπίστωσε πως η κεραία  εκπέμπει σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες. Ως αποτέλεσμα, η κεραία έχει προκαλέσει ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας σε κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, άμεσες  επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ενήλικες και παιδιά είναι: διαταραχές μνήμης, μείωση προσοχής, διαταραχή γνωστικής δυνατότητας, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αυξημένη ευαισθησία προς το άγχος, αυξημένη πιθανότητα επιληψίας, νευρολογικές διαταραχές, νοητική ομίχλη, απώλεια μνήμης κ.α. ενώ μακροπρόθεσμες είναι: όγκοι στον εγκέφαλο, καρκίνος ακουστικού νεύρου, αλλεργίες, άσθμα, εκδήλωση εκφυλιστικών ασθενειών όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Στεφανιαία Νόσος, διαβήτης τύπου Ι, θραύση του DNA, μείωση της γονιμότητας, καρκίνος του εντέρου κ.α.
Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο 90o Δημοτικό Σχολείο, καθώς αυτό βρίσκεται λιγότερο από 50 μέτρα από την κεραία ενώ το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά από χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία κλπ.). Kαι σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, επιβάλλοντας δικτατορικά τα συμφέροντά τους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Μέσα όμως  από την από κοινού δράση και τους αγώνες των κατοίκων, κάποιοι από αυτούς κατάφεραν ήδη να κατεβάσουν κεραίες και να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες (βλ. Συκιές, Επανωμή, Πυλαία). Βασικοί  κοινοί στόχοι είναι η άμεση αποξήλωση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (σχολεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία κ.λπ.) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων, πλήρης χαρτογράφηση και έλεγχος των κεραιών, δημιουργία τομέα δημοτικής πεδιομέτρησης ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών, των συλλόγων κά.                                                                                                                    
Στη γειτονιά μας έχει συσταθεί επιτροπή κατοίκων κατά της κεραίας και έχουν γίνει καταγγελίες από την πλευρά των πολιτών. 
Είναι επείγουσα ανάγκη να ασχοληθούμε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με αυτό το θέμα για να υπάρξει αποτέλεσμα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου