Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ, κατάργηση του χαρατσιού!

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ, κατάργηση του χαρατσιού!
Κανένα σπίτι δίχως ρεύμα, κανένας μόνος του!
 
Στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά  φωτίστηκε σπίτι με ηλεκτρικό ρεύμα το 1889. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή πριν  123 χρόνια από σήμερα! Για πολλές δεκαετίες, ήταν είδος πολυτελείας.  Στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα όμως, στις μέρες που ζούμε, όλο και αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, γίνονται περισσότερες  οι οικογένειες που ζούνε δίχως ηλεκτρικό. Το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί μια από τις βασικότερες  προϋποθέσεις για αξιοπρεπή ζωή, σιγά-σιγά ξαναγίνεται είδος πολυτελείας για χιλιάδες συμπολίτες μας. Σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν πολλοί ανήμποροι, άρρωστοι , ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά! Ήδη στα σχολεία οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι  αυξάνονται οι μαθητές τους  που την προηγούμενη νύχτα κοιμήθηκαν σε σπίτι δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο σε ένα σχολείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχουν μέχρι τώρα εννιά (9) μαθητές που στο σπίτι τους η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα!

Μαζί με το χαράτσι και τα υψηλά δημοτικά τέλη, η διοίκηση της ΔΕΗ ζητάει για το 2013,  νέες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας μέχρι και 50% ! Συνέπεια των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια που υπέγραψαν με την Τρόικα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο τρόπος για να αρπάξουν την ΔΕΗ και τις πηγές ενέργειας οι πολυεθνικές και οι ιδιώτες. Να κάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας και να βγάζουν κέρδη από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε πηγές ενέργειας  για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Από τον λιγνίτη, τα νερά, την αιολική ενέργεια, την γεωθερμία κλπ. Ο ελληνικός λαός μπορεί να έχει φθηνό και αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα. Με μια προϋπόθεση. Η πολιτική που εφαρμόζεται να είναι  υπέρ της κοινωνίας και όχι υπέρ των ιδιωτών και των πολυεθνικών.

Η άρνηση μας να πληρώσουμε το  χαράτσι για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ,  μας έδειξε πως όταν αγωνιζόμαστε  από κοινού μπορούμε να κερδίζουμε νίκες. Σχεδόν  για 500.000 σπίτια και άλλα ακίνητα δεν πληρώθηκε  το χαράτσι του 2011  και η κυβέρνηση μαζί με την ΔΕΗ συνεχίζουν να το στέλνουν στους λογαριασμούς, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια δικαστικές αποφάσεις.  Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να μας τρομοκρατήσουν και να μας εκβιάσουν. Συνεχίζουμε πιο πεισματικά  τον αγώνα ενάντια στο χαράτσι, αρνούμαστε να το πληρώσουμε, παλεύουμε για την οριστική κατάργηση του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αγωνιστούμε  για να μην περάσει καμία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να μην γίνει ούτε μια διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό στην γειτονιά μας. Ενώνουμε την φωνή και την οργή μας, δημιουργούμε ένα κίνημα αντίστασης και  ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ μας, δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του μέσα στο καταχείμωνο να ζήσει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα!

Η Συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου- Καλλιδοπούλου, σας καλεί να αγωνιστούμε, να ενώσουμε την δύναμη μας και να διεκδικήσουμε

Καμία αύξηση  στην τιμή του ρεύματος. Δραστική μείωση για τις φτωχές οικογένειες και τους άνεργους. Καμία διακοπή ρεύματος για απλήρωτο λογαριασμό σε σπίτι που έχει οικονομική δυσκολία. Άμεση επανασύνδεση σε όσα έχει κοπεί.

Όχι στο χαράτσι, να σταματήσει να έρχεται με απειλές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Να διαγραφεί από  τις εφορίες.

Δραστική μείωση των δημοτικών τελών.

Συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπουλου

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2012                                  
 
Blog: syneleysigeitonias.blogspot.com
E-Mail: syneleysigeitonias@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου